Algemeen Vlaams

Deze site is nog in vollen opbouw. Den boomstructuur hieronder word geleidelijk uitgebouwd op basis van onze discussies in de forums - komd gerust meediscussiŰren!
I. Beschouwingen
II. Spelling en uitspraak
III. Grammatica
IV. Woordenschat
V. Teksten

Citaten

Kies een sectie:

  • ... spreekt Vlaams

    Citaten van bekende Vlamingen die Vlaams spreken. Met deze citaten verzamelen we voorbeelden van gesproken Vlaams, en bewijzen dat het Vlaamse taalgebruik zoals we het op deze site beschrijven wel degelijk wijdverbreid is. De geciteerde personen zijn afkomstig uit alle vijf de Vlaamse provincies. Dikwijls gaat het om personen die voor de camera's gewoonlijk AN spreken (TV-presentatoren, politici, ...) maar in onbewaakte momenten laten horen hoe ze Úcht spreken: Vlaams.

  • over het Vlaams

    Citaten over het Vlaamse taalgebruik in het algemeen of over het ontstaan van het Algemeen Vlaams in het bijzonder. We citeren zowel voor- en tegenstanders als neutrale commentatoren (veelal academici).

  • bladeren

    Via deze pagina kan je door alle citaten bladeren, te beginnen bij de recentst toegevoegde.


Citaat van de dag...

Luc Deflo over Vlaams

-Ons Verkavelingsvlaams, een tussentaal die geen dialect en geen AN is, ligt weer onder vuur de laatste tijd. En toch spreken uw personages onbespoten Vlaams. Staat dat uw succes in Nederland niet in de weg ?

 

Absoluut. Zo kreeg ik ooit een mailtje van een Nederlandse vrouw die mijn boek in de vuilnisbak had gegooid: "Ik vond het superspannend, maar ik begrijp de dialogen niet." Ik denk dat het Vlaams rijker is dan het Hollands. Daar is alles altijd 'lekker', wij hebben veel meer nuances. Ik begrijp het probleem van de Nederlanders wel hoor, maar ik ga me niet conformeren om meer boeken te verkopen. Ik zou er mijn authenticiteit door verliezen. De verkoop in Nederland loopt sowieso niet goed. En vice versa overigens : het Nederlandse idioom slaat bij ons ook niet aan. Wij gaan geen 'bakkie koffie' drinken."

 

Knack Magazine, November 5, 2008

,