Strict Standards: Redefining already defined constructor for class Object in /home/godsmurf/vlaamsetaal/cake/libs/object.php on line 63

Strict Standards: Non-static method Configure::getInstance() should not be called statically in /home/godsmurf/vlaamsetaal/cake/bootstrap.php on line 43
VlaamseTaal.be - Citaten

Algemeen Vlaams

Deze site is nog in vollen opbouw. Den boomstructuur hieronder word geleidelijk uitgebouwd op basis van onze discussies in de forums - komd gerust meediscussiŰren!
I. Beschouwingen
II. Spelling en uitspraak
III. Grammatica
IV. Woordenschat
V. Teksten

Citaten

Kies een sectie:

 • ... spreekt Vlaams

  Citaten van bekende Vlamingen die Vlaams spreken. Met deze citaten verzamelen we voorbeelden van gesproken Vlaams, en bewijzen dat het Vlaamse taalgebruik zoals we het op deze site beschrijven wel degelijk wijdverbreid is. De geciteerde personen zijn afkomstig uit alle vijf de Vlaamse provincies. Dikwijls gaat het om personen die voor de camera's gewoonlijk AN spreken (TV-presentatoren, politici, ...) maar in onbewaakte momenten laten horen hoe ze Úcht spreken: Vlaams.

 • over het Vlaams

  Citaten over het Vlaamse taalgebruik in het algemeen of over het ontstaan van het Algemeen Vlaams in het bijzonder. We citeren zowel voor- en tegenstanders als neutrale commentatoren (veelal academici).

 • bladeren

  Via deze pagina kan je door alle citaten bladeren, te beginnen bij de recentst toegevoegde.


Citaat van de dag...

Mira over Vlaams

 • (HUMO) Jullie zingen allebei in het Verkavelingsvlaams [...] Wat is er overigens mis met het Algemeen Nederlands als zangtaal?
 • De docenten [van Studio Herman Teirlinck, red.] hebben die tussentaal niet gestimuleerd, maar ze hebben ze ons ook niet uit het hoofd gepraat. Ik heb ze voor het eerst op het podium horen bezigen door studenten die twee jaar hoger zaten - de cabaratier Roy Aernouts, bijvoorbeeld. Ik vond hun Vlaams bevrijdend - het Nederlands vonden we oubollig en stroef, het paste niet bij onze manier van schrijven. Net als Hannelore wou ik zingen zoals ik thuis spreek. "Schat, zette gij de vuilbak buiten, schat, is 'm goe toe, schat, ga naar de glascontainer, 't is ni meer te doen": zo begint mijn liedje 'Openbare Weg'. En het klopt: zo hoort de persoon die aan het woord is te spreken.
 • Maar ik ben niet altijd consequent geweest in die tussentaal: in verbuigingen ga ik aak de mist in - ik zing 'uw arm' terwijl het eigenlijk 'uwen arm' moet zijn. Die tussentaal voelt ook weleens kunstmatig aan, en nu komt het: ik ga op mijn volgende cd Algemeen Nederlands zingen (lacht). Ik heb nu pas het gevoel dat ik alles evengoed in de standaardtaal kwijt kan.
Humo, 29 maart 2011
 • zangeres