Algemeen Vlaams

Deze site is nog in vollen opbouw. Den boomstructuur hieronder word geleidelijk uitgebouwd op basis van onze discussies in de forums - komd gerust meediscussiŰren!
I. Beschouwingen
II. Spelling en uitspraak
III. Grammatica
IV. Woordenschat
V. Teksten

Citaten

Kies een sectie:

  • ... spreekt Vlaams

    Citaten van bekende Vlamingen die Vlaams spreken. Met deze citaten verzamelen we voorbeelden van gesproken Vlaams, en bewijzen dat het Vlaamse taalgebruik zoals we het op deze site beschrijven wel degelijk wijdverbreid is. De geciteerde personen zijn afkomstig uit alle vijf de Vlaamse provincies. Dikwijls gaat het om personen die voor de camera's gewoonlijk AN spreken (TV-presentatoren, politici, ...) maar in onbewaakte momenten laten horen hoe ze Úcht spreken: Vlaams.

  • over het Vlaams

    Citaten over het Vlaamse taalgebruik in het algemeen of over het ontstaan van het Algemeen Vlaams in het bijzonder. We citeren zowel voor- en tegenstanders als neutrale commentatoren (veelal academici).

  • bladeren

    Via deze pagina kan je door alle citaten bladeren, te beginnen bij de recentst toegevoegde.


Citaat van de dag...

Ludo Permentier over Vlaams

En tussen die dialecten en de standaardtaal in, is er een taal ontstaan die je als een 'grootste gemene deler' van het dialect zou kunnen bestempelen, met vooral kenmerken uit het Brabants. Die informele taal hoor je hoe langer hoe meer ook op plaatsen waar je een standaardtaal zou verwachten, zoals in de media en de politiek. Ze wordt soms Verkavelingsvlaams genoemd of Schoon Vlaams. Die laatste benaming is natuurlijk ironisch bedoeld.

Standaard.be, 11 februari 2010
  • Taaldeskundige, verbonden aan de UGent en aan de Nederlandse Taalunie