Algemeen Vlaams

Deze site is nog in vollen opbouw. Den boomstructuur hieronder word geleidelijk uitgebouwd op basis van onze discussies in de forums - komd gerust meediscussiŽren!
I. Beschouwingen
II. Spelling en uitspraak
III. Grammatica
IV. Woordenschat
V. Teksten

Ruud Hendrickx i.v.m. Vlaams

De Taalunie ziet het niet als haar taak de taalonzekerheid weg te nemen (...). Hoe zou je dat doen?

VlaamseTaal.be, 24 maart 2011

Ruud Hendrickx is de taaladviseur van de VRT en de Vlaamse hoofdredacteur van de Grote Van Dale.

Commentaar:

Sinds de artikels op De Taalsector, op Neder-L en in Over Taal is deze reactie van Ruud Hendrickx op een van onze eigen oudere berichten wel even opnieuw relevant.

4 reacties
stijfvreter 18 augustus 2012, 10:41
De elite is eigenlijk de hogere middenklasse, ja: de mensen die gestudeerd hebben en een beroep met een hoog inkomen hebben. Dat sluit trouwens aan op het eeuwige definitieprobleem in de sociologie: wat begrijpen we de elite precies; beperken we dat (zoals oorspronkelijk) tot de adel, of definiŽren we het ruimer als die laag die door haar assets aan de top van de samenleving staat?
Hier gaat het om de tweede optie, die ook de meest courante is.

Om in de terminologie te MeÍr... blijven, betekent dat dan dat de *lagere middenklasse* meer taalonzekerheid zal vertonen. Nogmaals, haar leden zullen wel degelijk ook tussentaal spreken, maar in evaluatieve situaties zullen zij sneller hun acceptatie van de norm uitspreken, terwijl die vrienden van u (en mij) wat steviger in hun schoenen staan.
Doederik 18 augustus 2012, 01:20
Ah ok, oep dieŽ velo :D

Wat verstade trouwens just onder de elite? Zou hogere middenklasse daar ook al ni ondervallen? Da's namelijk het milieu waar kik en veel vrienden uitkomen, en veel taalonzekerheid zie ik daar ni (wel veel verk.vlaams)
stijfvreter 17 augustus 2012, 20:06
In de artikels wordt beweerd dat de *elite* minder taalonzeker is. Voor de *middenklasse*, die in Vlaanderen de oorspronkelijke aanzet voor de standaardtaalovername heeft gegeven, is dat echter minder waarschijnlijk. Die zal wel degelijk nog altijd aan het prestige van de standaardtaal hechten. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom er toch zoveel tegenstanders van tussentaal/Vlaams zijn. Ook verklaart het waarom taaladviesdiensten nog zoveel vragen krijgen.

Het punt van het citaat is dan dat het ronduit cynisch is dat de hoogste taalbeleidsmakers het doodnormaal vinden dat er taalonzekerheid is, wat vervolgens dient om het taalbeleid te legitimeren.
Doederik 17 augustus 2012, 16:50
'k Hem de artikels van Plevoets die-at hier vermeld worden, allemaal ne keer gelezen, maar daarin staat dat er eigenlijk just geen taalonzekerheid is - dus is dees reactie ivm wegnemen taalonzekerheid is dan ni echt relevant?

Of mis ik iet :)
Reageren