Algemeen Vlaams

Deze site is nog in vollen opbouw. Den boomstructuur hieronder word geleidelijk uitgebouwd op basis van onze discussies in de forums - komd gerust meediscussiŽren!
I. Beschouwingen
II. Spelling en uitspraak
III. Grammatica
IV. Woordenschat
V. Teksten

3. FAQ

GecreŽerd door Krommenaas. Laatst gewijzigd op 21 november 2009.

 

  • Is de benaming "Vlaams" wel correct voor de taal van de regio Vlaanderen?

 

Het historische Vlaanderen komt enkel overeen met de huidige provincies Oost- en West-Vlaanderen, niet met het moderne Vlaanderen, en daarom kan het adjectief Vlaams ook verwarrend zijn. Wat ons betreft mag onze taal gerust een andere benaming krijgen, bijv. Belgisch, Brabants, Belgisch-Nederlands, Zuid-Nederlands of West-Chinees. Nuchter bekeken zal de taal van de regio Vlaanderen echter door de meeste mensen automatisch Vlaams genoemd worden, en aangezien het ons niet echt kan schelen gebruiken we dus gewoon de meest praktische benaming.

 

 

  • Waarom zijn delen van deze site in het Nederlands geschreven?

 

Ten eerste omdat geschreven Vlaams, in welke vorm dan ook, enige gewenning van de lezer vereist en we het nieuwkomers niet meteen moeilijk willen maken. Ten tweede omdat de fijnere details van onze schrijfwijze nog in voortdurende ontwikkeling zijn en we niet telkens alles willen veranderen. Algemeen zal de beschrijving van de hedendaagse Vlaamse omgangstaal - de 'hoofdboom' van deze site - in het Nederlands geschreven worden, en al de rest in een vorm van Vlaams.